2011. október 19., szerda

Egyszerű rakott karfiol


Hozzávalók:
1 fej karfiol
2 dl tejföl
ételízesítő
1 db tojás
őrölt szerecsendió
őrölt bors
kevés margarin
zsemlemorzsa
és ha van otthon egy kis darabka sajt, nem fogja az ízét elrontani:-)

Elkészítés:
A karfiolt rózsáira szedem és jól megmosom, majd enyhén sós vízbe felteszem főni. Nem kell, hogy vaj puha legyen, csak jól belemenjen a villa. Ha már ilyen, akkor leszűröm, és míg egy kicsit hűl, addig egy megfelelő nagyságú jénait vagy sütőedényt kikenek margarinnal és megszórom zsemlemorzsával. Egy tálba teszem a tejfölt, hozzáütöm a tojást, megszórom a szerecsendióval, a borssal és némi ételízesítővel, majd jól elkavarom. A karfiolrózsákat bepakolom a sütőtálba, amjd nyakon öntöm a tejfölös keverékkel. Most jöhet ha van a tetejére egy adag reszelt sajt, kevés zsemlemorzsa, és már mehet is a sütőbe egy jó húsz percre, fél órára. Húsok mellé kitűnő köret lehet, de magában fogyasztva is megállja a helyét.


Természetesen mi is ismerjük és szeretjük a hússal és rizzsel felturbózott változatot, bár anyukám annak idején ezt a fajta rakott karfiolt részesítette előnyben. A húsos verziót én kezdtem el főzni a családomnak, amikor már saját háztartásomat vezettem. Ám szívesen megtartottam ezt a receptet is, mert Bence nagy karfiol imádó, és jókora mennyiséget képes ebből a zöldségből így is bekebelezni, nem beszélve a vegetáriánus keresztlányomról, akit szintén meg tudok örvendeztetni ezzel az étellel, ha vendégségbe jön hozzánk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése