2013. július 13., szombat

Gyros tortillába töltve


1: Gyros
hozzávalók:
80 dkg kockákra vagy csíkokra vagdalt hús (nálunk most ez pulyka volt)
1,5 dl oliva olaj
1 cs. gyros fűszerkeverék
Elkészítés:
A fűszereket elkeverem az olajban, majd amikor már egynemű a keverék, akkor beleforgatom a húst. Nincs is más tennivalóm, mint egy darab alufóliával lefedem, és egy-két órára (de akár egy egész éjszakára) beteszem a hűtőbe. Készítéskor olaj
nélkül felforrósítom a wokot, és belekanalazom a páclével együtt a húst. Fehéredésig átforgatom, majd kicsit lefedve hagyom párolódni. Jó tíz perc elég is így neki. Akkor leveszem a fedőt, és szép barnára sütöm a húsfalatokat, arra ügyelve, hogy azért ne száradjanak ki. Félreteszem.
2.: Tortilla
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor
1 tk. só
2 tk apróra vagdalt bazsalikom (lehet szárított is)
1 kk. fokhagymapor
0,5 dl olaj
3 dl langyos víz
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom. Hozzáadom a sót, a sütőport, az apróra vagdalt bazsalikomot, a fokhagyma granulátumot és az olajat, valamint első körben a víznek a bő felét. Kézzel elkezdem összedolgozni a masszát, s csak annyi vizet adok hozzá, hogy egy ruganyos tésztát kapjak.Elsősorban a liszttől függ, hogy pontosan mennyi folyadékra van szükség. Konyharuhával letakarom az összeállított tortilla alapot, és hagyom egy húsz percet pihenni.  Utána nyolc részre osztom a tésztát, és minden adagból kis gombócot formázok. Ezeket kb. 25 cm átmérőjű vékony korongokká nyújtom. Egy megfelelő nagyságú serpenyőt melegedni teszek a tűzre, csak úgy szárazon. amikor már  meleg, de még nem forró,  mérséklem a lángot, és a kinyújtott tortillát beleteszem. Ne hagyjuk magára, mert hamar megéghet. Én egyébként sem szeretem a nagyon barna , sült ételeket, így 1-2 percnél tovább nem sütöttem a tésztakorongokat. Ha már elég sültnek látjuk, megfordítjuk, hogy a másik oldaluk is egy kis színt kapjon.
Amikor mind a nyolc kisült, letakarom konyharuhával, hogy felhasználásig ne száradjon ki.
3. : Saláta
Hozzávalók:
1/2 db kígyóuborka
1 fej lilahagyma
2 db nagyobb paradicsom
Elkészítés:
Ebben aztán tényleg semmi extra nincs. Csak egészen egyszerűen a megmosott zöldségeket aránylag egyforma kis kockákra felvagdaltam és egy tálba halmoztam
4.. Szósz
Hozzávalók:
2 dl natúr joghurt
2 dl tejföl
2 gerezd duci fokhagyma
csipet só
1 tk. szárított hagymakeverék (ez el is maradhat)
a tejtermékeket egy tálba öntöm, majd belenyomom a fokhagymát, és ráteszek egy csipet sót, valamint a szárított hagymakeveréket. Kikeverem és készen is van.
Összeállítás:
A tortillát megkenjük szósszal, teszünk rá ízlés szerint a zöldségekből és a húsból. Egyik végét felhajtjuk, majd keresztben felcsavarjuk. Jó étvágyat hozzá!

Életem első házi gyros gyártása volt ez a tortilla lapokkal. a tészta alapreceptet a neten találtam, de egy kicsit beízesítettem, a saját szánk íze szerint. Érdemes kipróbálni :-)
Sütés közben ügyeljünk arra, hogy ne maradjon liszt a serpenyőben, mert könnyen megég!! Ezért érdemes minden tortilla után papírtörlővel kitörölni, és  a tésztakorongokat is jól lerázni sütés előtt.




2 megjegyzés: