2018. március 15., csütörtök

Sonkakrémes és gombás-fürjtojásos krémes csigák

Hozzávalók:
Tésztához:
50 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
3 ek. olaj
1,5 tk só
1 tk. cukor
3 dl melegvíz
Sonkakrém:
20 dkg főtt-füstölt sonka
1 dl sűrű majonéz1 tk apróra vágott lilahagyma
őrölt bors
Gombás-fürjtojásos krém:
15dkg csiperkegomba
4 db fürjtojás
1 dl sűrű majonéz
só, őrölt bors
1 tk apróra vágott petrezselyemzöld
1 ek. olaj
+ 20 dkg füstölt sajt reszelve

Elkészítés:
A munka a tészta dagasztásával kezdődik. Ami igazándiból nálam úgy zajlik, hogy a kenyérsütő tartályába beleöntöm a vizet, rákanalazom az olajat, rámérem a lisztet. Mehet az egyik sarokba a cukor, másikba a só, végül a tetejére morzsolom az élesztőt. Indulhat a dagasztás program. Ez kb. 15 perc. Ha már szépen kidolgozott a tészta, akkor én tovább nem is használom a kenyérsütőt. Egy kilisztezett tálba teszem a két kezem közt cipóra igazított tésztát, letakarom egy tiszta konyharuhával és meleg helyre teszem. Leginkább a mikróba zárom, ahol (természetesen bekapcsolás nélkül) egyenletes hőmérsékleten egy óra alatt tökéletesen megkel. Közben van időm elkészíteni a krémeket. A majonézt is házilag csinálom, itt megtalálható a recept hozzá:
http://ugymintotthon.blogspot.hu/2015/08/majonez-konnyen-egyszeruen.html
A sonkát felkockázom és beleteszem a turmixba. Mehet hozzá a majonéz, a lilahagyma és az őrölt bors. Pár pillanat alatt krémet készítek belőle. Megkóstolom, ha szükséges akkor mehet bele még egy pici só vagy bors.
A gombáshoz felteszem főni a tojásokat. Ha fürjtojást használunk, annak elég öt perc a gázon, hamar megfő. Közben a gombát megmosom és felszeletelve egy kanálnyi olajon serpenyőben szépen megpirítom. Ez az egy különleges ízt neki. Mehet a turmixba a megpucolt tojásokkal, majonézzel, sóval , borssal és petrezselyemzöldel együtt. Ebből is gyorsan egynemű krém lesz.
Az időközben megkelt tésztát finoman átgyúrom, majd megfelezem, és fél centi vastag téglalappá nyújtom. Addig a másik adag letakarva pihen. Megkenem az egyik krémmel, megszórom a sajt felével, és szorosan feltekerem. Egy cérna segítségével 2-2,5 cm-es szeletekre vágom, és sütőpapíros tepsibe teszem. Így járok el a másik adaggal is. Ha marad egy kis sajt, azt a tekercsek tetejére szórom. Közben begyújtom a sütőt, úgy, hogy az aljába egy tepsibe vizet teszek, had legyen jó gőzös. Ha bemelegszik, betolom a csigákat, és közepes lángon kb. 20-25percig sütöm. Figyelni kell, hiszen nem minden sütő dolgozik egyformán.
A megsült csigákat tálra teszem, és kínálásig letakarom egy konyharuhával. Jó étvágyat hozzá!


Ma délután a keresztlányomékat vártuk vendégségbe, és nem igazán tudtam, mivel kínálhatnám őket. Szétnéztem a konyhában, és összeszedtem milyen alapanyagokat találok. Ezekből okoskodtam, kétféle töltelékkel készítve a csigát, hogy húsimádó és vegetáriánus is egyaránt elégedett legyen :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése